Pokistondagi 5 T/K Quvvatga Ega Baliq Moyini Rafinatsiyalash Zavodi
Ushbu moyni rafinatsiyalash zavodining oʻziga xos xususiyatlari: hayvon moyii past muzlash nuqtasiga egaligi va kristallanishi oson boʻlganligi sababli, biz rafinatsiyalash sisternasi ostiga isitish tizimini qoʻshdik.
Baliq Moyini Rafinatsiyalash Jarayoni
Baliq oʻzining parhez qoʻshimchalari tufayli har doim bizning1-raqamli goʻsht manbamiz boʻlib qoladi. Aslida, JSST (Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti) maʼlumotlariga koʻra, haftasiga 1-2 porsiya baliq isteʼmol qilish tavsiya etiladi. Baliq mahsuloti omega-3 yogʻ kislotalariga juda boy.
Agar siz baliq isteʼmol qila olmasangiz yoki buning imkoni boʻlmasa, baliq moyi, baliq qoʻshimchalarini isteʼmol qilish muqobil variant boʻladi.
Baliq Moyining Foydali Jihatlari
- Yurak sogʻlom boʻishi uchun yaxshi. Yurak kasalliklari butun dunyo boʻylab oʻlimlarning asosiy sabablaridan biri hisoblanadi va baliq moyi bu ehtimolni kamaytiradi. Masalan, baliq moyi triglitseridlarni pasaytiradi, shuningdek, qon bosimini tushiradi.
- Ruhiy kasalliklarni davolash. Masalan, tadqiqotlar shuni koʻrsatdiki, shizofreniya, psixotik va bipolyar buzilish xavfi va alomatlari kabi kasalliklar baliq moyidan foydalanish orqali sezilarli darajada kamayishi mumkin.
- Yalligʻlanishga qarshi xususiyatlar. Baliq moyi yalligʻlanish xavfini kamaytirishga yordam beradigan yalligʻlanishga qarshi xususiyatga ega. Yalligʻlanishning kamayishi natijasi boʻgʻimlardagi ogʻriqlar va dori-darmonlardan foydalanish kamayadi.
Tabiiyki, baliq moyi koʻplab keraksiz moddalarga ega va shuning uchun inson isteʼmol qilishidan oldin moy rafinatsiyalanishi kerak. Baʼzi keraksiz moddalar qatoriga shilliq, erkin yogʻli kislotalari (FFA) va fosfatidlar kiradi. Bundan tashqari, shuni taʼkidlash kerakki, baliq moyini rafinatsiyalash jarayonii har qanday ifloslanishning oldini olish uchun yopiq sxemada amalga oshiriladi.
Shunday qilib, yuqorida muhokama qilingan baliq moyini rafinatsiyalash jarayoni yaxshiroq tushunishingizga yordam berish uchun quyida baliq moyini rafinatsiyalash jarayonida muhim boʻlgan 4 ta umumiy bosqichlar keltirib oʻtilgan.
I. Neytrallashtirish
Baliq moyida mavjud boʻlgan kislota bilan reaksiyaga kirishish uchun isteʼmol sodasidan (NaOH) foydalaning va buning natijasida baliq moyida kislota miqdori va kislotaliligini pasaytiring.
II. Yuvish
III. Oqartirish
Baliq moyi oqartiruvchi sisternada taxminan 30 daqiqa davomida isitiladi va aralashtiriladi. Oqartirish jarayonining asosiy afzalligi shundaki, u baliq moyi tarkibidagi keraksiz aralashmalarni yoʻq qiladi.
IV. Dezodoratsiyalash
Yuqori vakuumdan foydalangan holda peroksid miqdorini baliq moyini rafinatsiyalash jarayonining oxirgi bosqichlarida chiqarib tashlash mumkin. Dezodoratsiyalash orqali moyda faqat ajoyib va yaxshi hid saqlab qolinadi.
Baliq moyini rafinatsiyalash jarayoni orqali birinchi bosqichda oʻtib ketishga muvaffaq boʻlgan qattiq qismlar tozalanadi. Keyin esa rafinatsiyada moydan suvni ajratib tashlash kerak boʻladi. Suv avval quritilgan baliqqa qaytarilgandan keyin ikkinchi marta quritiladi.
Endi siz baliqdan ajratibgan moyga ega boʻldingiz, ammo avval aytib oʻtilgan keraksiz aralashmalarni yoʻq qilish uchun moyni yuvishingiz kerak boʻladi. Yana bir marta moydan suv ajratiladi. Bu bosqich davomida uglerod qoʻshish orqali ishlov berish imkoniyati yuzaga keladi. Ushbu turdagi ishlov berish tavsiya etiladi, chunki u moyning saqlash muddatini sezilarli darajada yaxshilaydi Hosil boʻlgan mahsulot idishlarga quyiladi va qutilarga solinadi va xaridorlarga joʻnatiladi.
Xulosa qilib aytganda, baliq moyini rafinatsiyalash jarayonini hamma ham amalga oshira olmaydi. Shu sababli, shartnoma tuzish mumkin boʻlgan bir qancha baliq moyi zavodlari mavjud. Eng yaxshi baliq moyi rafinatsiyasini ishlab chiqaruvchi zavodni tanlashda, eng yaxshi tajriba va professionallik darajasiga ega zavodni tanlang.